14 Mart Arnavutluk’ta özel bir gündur. Yaz günü (Dita e Veres)
olarak adlandırılmıştır.
Şimdiki takvime bakılırsa isim biraz mantıksız gelebilir,
çünkü Yaz Günü söylüyoruz ama aslında İlkbaharın başlangıcıdır, ancak yüzyıllar
önceden kalan bir bayramdır ve o yıllarda İlirler’in (Arnavutların ataları)
kullandıkları takvim sadece ekinoks günlerinde başlayan/biten iki mevsimden
oluşmaktaydı, Yaz (21 Mart-23 Eylül) ve Kış (23 Eylül-21 Mart). Bu gün
bitkilerin uyanışının simgesidir. Kutlanmaya başladığı zamanlarda yıllın ilk
günüydu ve yüzyıllardır Arnavutluk’ta hala özel bir yeri vardır. 2007 yılından
beri de resmi bayram olan günlerin listesine eklenmiştir. Böyle bir
değişiklikle hükümet bu kadar tarihi değeri olan günlerin unutulmamasını
amaçlıyordur, sonuçta gelenk ve görenekler bir ülke için çok önemli ve
değerlidir.
Bu günü tarif eden yüz yıldan aşkın yazılar ve şiirler bulunmaktadır. Aslında
çocuk veya yetişkin olman fark etmiyor, bu gün özel bir coşku getiriyor insana,
farklı bir enerjisi vardır. Ayrıca hatırlıyorum küçükken, hepimiz sabah en erken
kalkan olmaya çalışırdık, son kalkan kişinin bütün senesi uykuda geçeceğini
inanırdık. Bazı bölgelerde en son uyananı evde kapatırlardı, ve kutlamalarda
yer alma fırsatı olmuyordu. Hep beraber kahvaltı yaptıktan sonra “verore’leri”
(bknz. Resim 1) çıkartırdık ve varsa eğer çiçeklenmiş bir ağacın dalına veya
herhangi bir dala koyardık. Onları dallarda koyarken kısa bir şiir söylerdik:
Dallendyshe bishtgershere
/ Makas kuyruklu kırlangıç
Merr veroren shko ne det / Verore’yi al, denize götür
Dhe me sill mua shendet / Benim için oradan sağlık getir
Resim 1: Verore |
Resim 2: Kırlangıçlar |
Bu güne özel iki şey yapılır:
1.- 13 Mart gününde, topraklı kökleri ile birlikte bir avuç taze
çim eve alınır. Amaç 14 Mart sabahında bunun evde bulunması. Toprakın ilkbaharın
gelmesi ile birlikte bereketlendiği gibi, evlerimizin de bereketlenmesidir.
2.- Ballokume (ilkbaharın Gözü) pişirlmesi. Ballokume şekil
itibari ile kurabiyelere benzer. İçeriği basit (şeker, mısır unu, buğday unu,
tereyağ ve yumurta) ama yapılışı çok sabır ve özen isteyen bir tatlıdır. Bir
önceki gün ballokumeler hazırlanır ve 14 Mart sabahı kahvaltıda masada
yerlerini bulurlar. Nasıl ki taze çim bereketin simgesi ise, ballokumeler de
tatlı dilin simgesidir, aynen Türkiye'de de söylediğiniz gibi, "tatlı yiyelim, tatlı konuşalım".
Resim 3: Ballokume |
Bugün Arnavutluk’ta bayram
havasında geçer. Şehirlerin yolları süslenir, konserler, oyunlar ve değişik
yarışmalar organize edilir. Aşağıda Tiran’dan birkaç resim göstereceğim. Bu
günü Arnavutluk’ta geçirmeyi çok isterdim, yine de bu blogta ilk bu yazıyı
paylaşmak da benim için çok anlamlı oldu. Yazarken bu güzel günün coşkusunu
hissettim, umarım burada da hissettirebilmişimdir.
Herkese çok güzel ve kendinizi de
özel hissedeceğiniz bir gün geçirmesini dilerim.
Resim 4: Bayrak |
Resim 5: Üniversite |
Resim 6: Skenderbej Meydanı |
Resim 7: Kutlamalar |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder